seisus kohustab

3.24.2007

viirastus truckers' lounge'is

kui roomad üksusega, püss seljas, võsa vahel nii et naba läigib ning hiljem kaevad õlg-õla kõrval kempsuauku, hakkad omas piiratuses kõikvõimalikke meeste- ja naistemaailmade eristamisi seksistlike eputiste lobaks pidama. helsinki-travemünde liinil lõid minu poleeritud maailmapilti mõrad ning nendest paistis läbi veel üks maailm.

laeva enda kohta pole piiksugi halba kosta: 2006 aastal itaalia inseneride poolt soome viikingitele ehitatud soomepiiga (finnmaid) jätab puhta ja vähekasutatud mulje. leidub saun ning lausa mullivann (soovitan proovida tugeva lainetuse korral:)! millegipärast on olemas ka kauplus, mis on avatud ca 4 tundi kogu 30-tunnise merereisi jooksul ja, kus müüakse soome naisdisaineri kujundet imekauneid siidsalle. kellele?

sööklasse astudes tuvastame, et territoorium on jaotatud rangelt kaheks, millest esimene pool on eraldatud veokijuhtidele. sellest teavitavad meid omnipresentsed inglise ja venekeelsed sildid, seega saan aru, et asjasse tuleb suhtuda täie tõsidusega. naiivselt arvan, et ehk serveeritakse neile mingit teist sorti lobi vms aga pärast jooksevad kõik ikka ühe ja sama rootsilaua juurde kokku. igal juhul saab mulle laeva ainsa alla 60-aastase naisena kohe selgeks, et toidulauakese juurde on mõtet oma meeskodanik kaasa tirida. muul juhul muutud momentaalselt kõikide trukkerite infantiilsete suhtluskatsetuste ning keeleharjutuste ohvriks, sest toidulauakesed paiknevad nö ühisel territooriumil. suhtluskeele valikul eriti ei peenutseta, võetakse julgelt oma kodukeel ning jõllitatakse hämmendunult, kui sa aru saama ei rutta. ehk pannakse siin pigem rõhku kehakeemiale?

kohtume ka eesti trukkeriga, kes uurib, millise rekkaga meie reisime ning kuuldes, et meil ei olegi rekkat, kaob kabjaplaginal.
talle järele vaadates jään kogu seda trukkerite kampa silmitsema tajun äkki, et olen vaatlemas täielikku alternatiivset (meeste)universumit. ilmselgelt toimub nende vahel mingi seletamatu solidaarsus, sest rahvused istuvad kõik segamini ning iga jõmm jaurab nagu jaksab (omas keeles, loomulikult!). nojah, väliselt on nad suht sarnased: enamus neist kas raskes või eluohtlikus ülekaalus ning kõik plätudega. koondpildina annab trukkerite seltskond ühtse rahulikut sumiseva mütsaku mulje. kui keegi neist pilgu ülejäänud reisijate poole heidab, peegeldub selles täielik üllatus/hämmastus justkui tegeleks kogu meie sööklapool parasjagu ntx kosmosesüstiku maandamisega ning ruttu pööravad nad pilgu tagasi paarimehe nahksele vestile.

samal vaevutajutaval aga kindlal moel üritatakse trukkereid ja muid tegelasi omavahelisest suhtlusest võimalikult eemal hoida. lisaks sööklapoolele on tervelt üks laevakorrus ainult trukkeritele ette nähtud. laeva plaani pealt näen, et trukkerite korruse tagumises osas on suur avalik ruum nimega trucker's lounge. kas seal peetakse neid trukkereid, kes alternatiivsete universumite olemasolust veel teadlikud pole? või lõikavad nad seal oma varbaküüsi ning vitsutavad kodutoitu? teisi reisijaid sinna igal juhul ei oodata.

erandina kasutavad kõik ühtesid ja samu sauna- ja treeningruume. taipan olla rahul, et naised rekkadega ei sõida: naistesaun on sisuliselt minu privaatkasutuses samal ajal kui KK vene trukkeritega koos varbaid leotab.
kogu reisi jooksul tajun, et ühed meist on teisejärgulised aga ma ei saa aru, kummad nimelt. kas tegemist on trukkerite paradiisiga, millest maapealseid eemal hoida või soovitakse hoopis trukkereid ohjata ja neile koht kätte näidata?
isiklikult tunnen end kui filmis the others, kus nicole kidman oma lastega üksikus mõisas toimetab samal ajal tundes/kuuldes/tajudes, kuidas keegi kobistab samades ruumides, kus temagi. pmtselt siis nagu reostab oma tajutava olemasoluga tema isiklikku ruumi või nii. tegelt sõltub kõik aga hoopis sellest, kumb osapool on viirastus.

Sildid: