seisus kohustab

11.21.2007

mesinädalad möödas

Geert Hofstede on kaunisti ära kirjeldanud kultuurišoki ja toonud välja ka võõra kultuuriga kohanemise faasid.
on vist liigne öelda, et loen seda hoolega ja pean vahel näpuga järgegi, sest iga kord kui arvan end juba "kõik on OK" faasis paiknevat, saan mingi järjekordse kiiksuga ilge kolaka kuklasse ja mulle saab taas selgeks, et olen belgia kultuuriruumist valgusaastate kaugusel. kuna aga kodus tundub ka juba veidi imelik ja ebaviisakas (tüüpiline kultuurierinevuse otsa komistamise tunnus minu jaoks), olengi kahe kultuuriruumi vahel vist.
siinkohal on ära toodud esimesel kohanemisaastal sooja ja energilist tunnet tekitanud seiklused:

- hakatuseks oli KK hooletu ning unustas tuhatoosi rõduservale (see on selline päris lai). sealt puhus öösel paisunud tuul õnnetu tuhatoosi kõige täiega alla. hommikul panid naabrid suitsukonid meile postkasti.

- keset majapidamist asub meie kolmanda korruse korteris metallist keerdtrepp. selline mida tavaliselt õues või kohvikutes võib kohata. ma ei salli seda treppi nagunii, sest ta tekitab mus oma keerdudega meeletut hirmu sealt alla prantsatada. see trepp viib siis meie korteri altkorruselt ülemisele. naabrid kaebasid korteriomanikule, et käime trepist liiga kõvasti. kui avaldasime imestust, et selline asi üldse eluruumidesse pandud on, lõppes asi selleks korraks ära.

- sissekolimisele järgnes pidevalt vähenev sooja vee vool meie kraanidest. korteriomanik säilitas rahu ja soovitas naabrite käest küsida, kas neil on sama lugu ja et kas naabrid on juba selle lubatud filtri paigaldanud. ei olnud. siis lasi KKl ringi joosta ja mingeid torude puhastajaid ja läbipesijaid kutsuda (ning selle kõige eest ka tasuda). siis arutles filosoofiliselt, kust ja kuidas tellida uut küttesüsteemi. selle aja peale meil kraanid isegi mitte ei tilkunud enam (küll aga radiaatorid). kallis korteriomanik jõudis otsustamise otsustavamasse faasi aga alles selle peale, kui KK käratas, et ta naine keeldub sellises urkas elamast.! asjaajamine jäi kõik nagunii KK peale, sest kallis korteriomanik elab hoopis teisel maal, mis belgiast kaugel.

- mõne aja jooksul hakkas katlakivi taas kogunema, sest naabrid, kes pidid majale filtri paigutama, ei ole seda loomulikult teinud. kuna torud muutusid taas soojale veele läbimatuks, kutsusime torulukksepa, kes kraanid jälle vett jooksma sai. omanikuni jõudev arve põhjustas tas järjekordse raevuhoo, sest ometi kuulub ju torude katlakivist puhastamine igapäevase hoolduse alla!

- kui meie juures peatus KK sõber, kaebasid naabrid omanikule, et meil ei ole mitte ainult üks teenage boy aga koguni kaks. KK kolmekümnele lähenev sõber oli asjast koledasti meelitatud.

- ühel muus osas tavalisel päeval andis meie ukse taga kella liftimontöör, kes edastas meile naabrite teate, et liftiga tohib korraga sõita vaid neljakesi (?) me nüüd muretseme, keda endaga liftisõidule kutsuda, sest niipaljukest meid polegi.

- kuigi me omast arust kõik kodus kikivarvul käime ja ustest akendest sisse välja lendleme, saime korteriomanikult järgmise kirja, milles meid isalikult õpetatakse, et naabritega on oluline hästi läbi saada ning et naabrid kurdavad, et meil on peod või vähemalt kostub nendeni, et meil on happy people kodus. nojah, arvestades sellega, et naabrite poolt kostab pigem tülitsemist, võib paljas happy people olemasolu vihaseks ajada küll.

- kiri on koguni väga ähvardavas toonis, justkui oleks kohalik politsei meil igapäevane külaline.

- siis kipub korteriomanik kahtlustama, et meil on GUESSid. vähe sellest: meil on mingit imelikud guessid ja tema meelest me ie tohiks üldse guesse omada või kui, siis mitte selliseid nagu meil olevat. Julgen arvata, et peetakse silmas külalisi ehk GUESTe. meil on tõesti külas käinud nii minu kui KK vanemad ntx ja ju nemad siis need happy people olidki. see, et kõrval majas saksa pubekad nädal aega pummeldavad on loomulikult normaalne.

- kui läksime esimest pulmaaastapäeva tähistama, leidsime koju tulles ukselt hiigelsildi, mis manitseb ust hellalt sulgema. mõtlesime hirmunult oma kassi hooldajate peale, kes pidid läbi käima ja kassiga tegelema. hiljem kuuleme, et nad olid tõesti jõudnud ca 20 minutit majas sees olla (nb! mitte ustest käia) kui neid lahkumisel see silt ees ootas. eeldatavasti lähevad nemad ka meile mittesobivate guessidena kirja.

- juulis hakaks meil elekter kusagilt lühisesse viskama ja iga elektrivõrguga ühendumine lõi süsteemi errorisse ja kusagil keldris mingid kaitsmed välja. omanik säilitas rahu ja soovitas kallistelt naabritelt küsida, kas neil on sama probleem. ma ei ole siiani aru saanud, millisel hetkel me tema belgia esindajateks saime!

- lisaks saime teada, et kallis korteriomanik on pannud hullu summa meie wellbeingu peale. ma ei tea täpselt, kust kohast ta pärit on aga minu elus on elekter ja vesi siiani essential, mitte luksusasjade hulgas. maintud summa ületab tegelikkust aga pea kahekordselt (oleme sellest väga informeeritud, sest KK on kõikide arvete hinnaläbirääkimistes osalenud).

- elektriprobleemi lahendamine kestis kuid ja kuid ja juba novembri esimestel päevadel oligi elekter täie jõuga tagasi nagu poleks kunagi ära olnudki. kokkuvõttes oli tegemist arusaamatusega, mille üheks elemendiks prantsusekeelne teade mingite tariifide muutumisest, meile jumalteabmispõhjusel väljastatud kahest kliendinumbrist, millest üks hoogsalt võlga keris ja belgia riiklikust elektrikorraldusest, kus põhivõrgud ja jaevõrgud omavahel lahku löödud ja ühest teise helistamiseks/info edastamiseks kasutavad need kaks ettevõtet sama suhtluskanalit, mida kõik nende raevunud kliendidki. mitmete eksirännakute ja kõrgemate riiklike esindajate kirjade tulemusena saabus elekter lõpuks tagasi.

- igajumalakord kui ma majale lähenen, hakkab naabrite pesunuustik ohjeldamatult haukuma. temaga kohtudes hüppab ta küsimata mu najale püsti ja käitub täiesti kasvatamatult. selle tõttu vist teda eriti laiale maailmale ei näidata vaid peetakse sisehoovis peidus.

- uue uudisena meie magamistoa radiaator sel aastal põhitegevusena seisab toas aga ntx soojenemisemärke ei ilmuta. kuna elektrisaaga lõppes alles paar nädalat tagasi, siis võtsime KKga asja rahulikult ja targasti ja hankisime õliradika. tundus odavam ja närvesäästvam.

vist ikka hakkan harjuma juba?


edit 4.12: paistab, et ka pliit hakkab meie seast lahkuma: hetkel töötab 2 plaati neljast.

Sildid: ,