seisus kohustab

11.19.2007

dr Noblesse Oblige annab nõu

dr N.Oblige on pikema aja jooksul teinud märkmeid selle kohta, milline dünaamika tekib kaheliikmelises seltskonnas, kuhu üks sõpradest/tuttavatest võtab kaasa varem mitteesinenud täiendava isendi. vaatluste tulemusena on selgunud, et seitsmel juhul kümnest on tegemist ilge fiaskoga, kus kaks värsket tuttavat jõllitavad teineteist õhtu lõpuks kui mangust ja lõgismadu ja kogu situatsioon kobrutab ühe- või kahepoolsetest negatiivsetest emotsioonidest.

dr N.O. on jõudnud järeldusele, et täiendav isend mängib rambipalaviku tõttu tihti lihtsalt üle. seda sellepärast, et tema käitumine peegeldab sõbra poolt jagatud eelinfot.
sellest tasub dr N.O. hinnangul järeldada järgmist:
kui uus tuttav üritab naba paigast venitada, et olla "ka äge"( a la ma käisin KA seal kontserdil ja mulle meeldivad KA kollased kingad, ma tunnen ühte inimest, kes on käinud ... Galapagosel), vihjab see sellele, et tegemist võib olla sõbra (ehk tutvustaja) kompleksidega. tasub mõelda sõbra motivatsioonile sinuga suhtlemisel ka siis, kui sa üks päev enam "äge" ei ole.
kui uus tuttav vaidleb igale sinupoolsele piuksatusele kirgliselt vastu, kuula hoolega, sest tegemist võib olla sõbra väljendamata jäänud seisukohtadega.
kui uus tuttav on sealjuures ka üleolev, on sind arvatavasti kirjeldatud kui loodusreostust ja oleks aeg alternatiivsete tuttavate seltskonda otsida.
viimasel juhul võib aga tegemist olla ka konkurentsi või koguni armukadedusega ja seega tuleb ebakõlade ilmnemisel hoolikalt jälgida, kuidas sõber ise käitub.

ülaltoodu tulemusena soovitab dr N.O. võimalusel eelinfot üldse mitte jagada, või kui pigistatakse, siis ainult positiivset. vaatluste kohaselt läheb bondimine sellisel juhul valutu(ma)lt.
NB! positiivne info on ntx see, et sõber on väga hea kaaslane reisil (kui plaanitakse ühist reisi) või et sõber teab väga palju kirjandusest (kui vaja küsida, millises raamatus seda ja teist räägiti)

positiivne info ei ole see, kui vähemvilunud suhtekunstnikud külvavad ülistavkohmakat komprat (a la oh, ta oli enne rõve parm/vinniline/hambutu aga nüüd näed, on kõik hästi või et ta on küll pede aga muidu jumalast normaalne vana jne). Vaesel tutvustataval kulub ksenofoobses maailmas sellise eelinfo ületamiseks ja "tavaliseks inimeseks" muutumiseks tublisti rassimist.

diskleimer: targad psühholoogid on kõik siintoodu kindlasti kaunilt ära sõnastanud ja paksudesse raamatutesse kängitsenud. dr N.O. on vist jõudmas ikka, kus vahepeal keeruliseks läinud maailm lihtsaks tagasi hakkab minema :)

Sildid:

2 Comments:

  • At 20.11.07, 10:55, Blogger Katu said…

    a ykskord ma kàisin kahe poisiga sòòmas, kellest yks poiss oli roku ja siis sellele teisele poisile deidiks pidi yks tydruk tulema.

    Noh, me siis mòtlesime, et teeme natuke nalja ja andsime sellist eelinfot, et 'ta on vàga hea iseloomuga ja tark tydruk... ainult, et.. noh... tal on natuke raske endale sòpru leida, noh.. selle vàlimuse probleemi pàrast nagu (tàhendusrikkad pilgud).

    Suur oli poisi kergendus, kui kohale jòudis vaieldamatult sharmikas ja sàrav M. No ta on muidugi tark ja hea sydamega ka eksole.

    Selle illustreeriva nàitega ma tahtsin òelda, et vahel on pàris huvitav anda negatiivset infot ja jàlgida, kuidas ohvri meeleolud kòiguvad :)

     
  • At 20.11.07, 23:56, Blogger seisus kohustab said…

    no practical joke on üks delikaatne asi. eriti mitte-väga-tuttavate inimeste puhul. kuna kirjeldatud juhul oli tütarlapse eelkirjeldus tegelikkusest dramaatiliselt erinev, siis lõppes kõik hästi. aga mõtle, kui noormees oleks teie eelinfost nii ära kohkunud, et oleks rändom vabandusega plehku pannud. või kui te oleks tema jaoks nii autoriteetsed olnud, et ta oleks tütarlapse saabumisel arvanud, et kuigi mulle tundub täitsa OK, siis kui nemad ikka arvavad, et õudne moor, ju ta siis tegelt on ka :)

     

Postita kommentaar

<< Home